Wat is de klasse Brandbestrijding ?
In de klasse Brandbestrijding worden vaardigheidstoetsen geënsceneerd die inspelen op kerntaak Brandbestrijding en in het bijzonder brandbestrijding in gebouwen.
In de klasse Brandbestrijding worden vaardigheidstoetsen geënsceneerd die inspelen op kerntaak Brandbestrijding en in het bijzonder brandbestrijding in gebouwen. De bluswerkzaamheden kunnen worden uitgebreid met reddings-, lichte hulpverlenings en/of bergingswerkzaamheden. De mogelijkheid bestaat dat ondersteunende voertuigen worden ingezet bij de aanpak van het incident. Deze wordt door het organiserende korps beschikbaar gesteld. De bevelvoerder van de deelnemende ploeg bepaalt of en hoe deze worden ingezet, conform de praktijk. Dit alles onder tijdsdruk, met een zo realistisch mogelijk scenario. Daarbij leveren overige diensten als politie, ambulance en (lotus)slachtoffers.
Bij scenario’s in de klasse Brandbestrijding vormen de Basisprincipes van Brandbestrijding (BPB), Situationele Commandovoering (SC) en Human Factors (HF) het uitgangspunt. De huidige waarnemingsformulieren zijn daarop aangepast. Bron voor de aanpassingen zijn de actuele toetswijzers van het Centrum voor Vorming en Opleiding Brandweer (COVB).
Wat is nodig om mee te kunnen doen aan de Klasse Brandbestrijding?
De inzet in Klasse Brandbestrijding dient te gebeuren door de bezetting van de deelnemende ploeg met middelen uit de TS. De scenario’s van de klasse Brandbestrijding zijn op meerdere manieren op te lossen/aan te pakken. Dit kan met een divers aanbod van middelen, HD of LD-stralen, O-bundels of een combinatie daarvan. Ongeacht de
middelen die in een TS aanwezig zijn, maakt iedere ploeg evenveel kans op de overwinning in de Klasse Brandbestrijding. Het draait minder om techniek en meer om tactiek, waarbij de gekozen techniek wel goed toegepast dient te worden.
Bij scenario’s in de klasse Brandbestrijding vormen de Basisprincipes van Brandbestrijding (BPB), Situationele Commandovoering (SC) en Human Factors (HF) het uitgangspunt.
In de klasse Brandbestrijding zijn de Basisprincipes van Brandbestrijding het uitgangspunt.
Deze bestaan uit vijf eenvoudige en praktische vuistregels voor het bestrijden van gebouwbranden:
- Neem meer tijd (stop en denk na).
- Doe een buitenverkenning, met als doel de brandruimte van buiten te vinden en de brand van buiten te blussen.
- Beantwoord drie vragen tijdens de buitenverkenning:
- Waar zit de brand?
- Is de brand (van buitenaf) bereikbaar?
- Is er voldoende koelend vermogen?
- Als het gaat om een klein gebouw zoals een woning, of een gebouw met kleine ruimten, en er is voldoende koelend vermogen, dan is een offensieve binneninzet in het algemeen veilig mogelijk onder voorwaarden.
- Schat het potentiële brandvermogen in en neem voldoende koelend vermogen mee.