Op zaterdag 9 september jl. werd de landelijke finale in de klasse 112 gehouden in Boxtel.
De ploeg van Boxtel had samen met het ABWC een geweldige landelijke finale waardig scenario aan de ploegen voorgelegd.
Negen ploegen streden daar om de titel Kampioen van Nederland. De ploeg de Lier behaalde 1643 punten en ging er met deze titel vandoor. Gevolgd door de ploeg Gameren-2 die 1573 punten de 2e plaats behaalde. En 3e werd de ploeg Volendam met 1546 punten. De scores van de overige zes ploegen kunt u terug vinden bij de uitslagen o deze site. Van harte gefeliciteerd met dit resultaat.
Beschrijving van het scenario
Magic FX BV. Dit bedrijf is gespecialiseerd in het maken van special effects voor grote shows.
OP zaterdag 9 september worden de voorbereidingen getroffen voor een grote show. Het feest voor het 75 jarig bestaan van brandweer Boxtel.
Een medewerker is buiten het pand bezig om kisten en boxen vanuit een bestelbus op een pallet te laden. Een van de kisten valt op de grond. In deze kist zit een laptop met daarop het programma om de show met special effects aan te sturen. Doordat de accu van de laptop beschadigd en vervormt raakt ontstaat er kortsluiting. Hierdoor komt er rook uit de kist. Omdat de rook heviger word en de medewerker geen blusmiddelen binnen handbereik heeft belt hij 112 en vraag assistentie van de brandweer.
Door de kortsluiting in de laptop worden een aantal special effects ongecontroleerd aangestuurd. Daardoor worden een aantal boxen die reeds op de pallet zijn gezet aangestuurd. Confetti kanonnen en vlamwerpers worden onbedoeld geactiveerd. Op het moment dat de gealarmeerde brandweer eenheid de straat inrijd zijn er meerdere, hoge steekvlammen te zien. Door deze steekvlammen raakt de arm van de medewerker in brand. Hij komt naar de brandweer toe gelopen terwijl zijn kleding in brand staat. Hij schreeuwt het uit van de pijn en vraagt om hulp. De brandende kleding moet zo snel mogelijk geblust worden op de meest veilige manier. Hierna dienen de brandwonden die de medewerker heeft opgelopen gekoeld te worden tot ambulance medewerkers de zorg overnemen. Ondertussen moet de rokende kist veilig gesteld worden en gekoeld.
Door een openstaande deur is te zien dat er binnen wat gaande is. Daar zijn ook 2 medewerkers bezig met hun werkzaamheden. Een van deze medewerkers staat op dat moment in een hoogwerker om attributen aan de dakconstructie te bevestigen. Omdat zij hoort dat er buiten wat commotie is en weet dat haar collega buiten aan het werk was wil ze snel naar beneden om te kijken wat er gaande is. Door het te haastig en onvoorzichtig manoeuvreren met de schaar-hoogwerker rijd ze tegen een stelling aan. Een van de stellingpoten valt om en daardoor raakt een 3de medewerker gespiesd door een metalen buis door zijn bovenlichaam. Tevens raakt hij met zijn voet klem onder een IBC die gevuld is met rookvloeistof. De IBC lekt niet en de productkaarten van de inhoud liggen op de IBC. Ondertussen worden ook binnen in de loods steeds special effects ongecontroleerd aangestuurd. Mist-kanonnen, confetti-kanonnen en steekvlammen wisselen elkaar steeds af. Door een rode noodschakelaar in te drukken kunnen de special effects gestopt worden. De medewerker die nog boven in de hoogwerker staat zal dit ook duidelijk aangeven.
De stellingpoot en de IBC zullen gestabiliseerd moeten worden. Daarna kan de IBC worden geheven en de buis worden doorgezaagd/geknipt om dit slachtoffer te bevrijden. De medewerker in de hoogwerker moet met hulp van de brandweer naar beneden gehaald worden. Daarvoor kan het nood-daal-ventiel gebruikt worden of er moet een ladder geplaatst worden.
De medewerker die bekneld en gespiesd werd bij het ongeval was eerder in een naastgelegen ruimte aan het werk. Een speciale test ruimte waar met een CO2 installatie gewerkt word. Doordat deze medewerker abrupt deze ruimte heeft verlaten is hij een belangrijke afsluiter vergeten te sluiten. Hierdoor word de testruimte langzaam gevuld met CO2. Doordat de medewerker ook de deur heeft open gelaten stroom het gas ook de naastgelegen hal in. Op een bepaald moment komt het CO2 detectie alarm in werking. In de ruimte waar de brandweer bezig is met de HV werkzaamheden is een luid alarm te horen en een rode flitslamp te zien met een bord met opschrift: CO2. De medewerker die in de hoogwerker zit/zat kan precies aangeven waar het alarm vandaan komt. Waar de afsluiter zit en hoe de afzuiging in werking kan worden gesteld.
Als het incidentje buiten is veiliggesteld en de 3 medewerkers zijn bevrijd en/of in veiligheid zijn gebracht én de CO2 lekkage is gestopt c.q. veiliggesteld dan kan het pand veilig worden overgedragen en zitten de taken voor de brandweer eenheid er op.
Wat een geweldig scenario. Iedereen bedankt die hebben meegewerkt aan dit scenario.
Foto’s zijn beschikbaar gesteld door: persbureau Sander van Gils.