Storytelling: Deelname Hoofdklasse ABWC, beroepspost Roermond

Een vreemde eend in de bijt. Dat waren we denk ik zeker wel binnen de discipline hoofdklasse 2022. Als beroepspost zijn wij natuurlijk beroepsmatig op een professionele manier bezig met onze beroep. Dit geld natuurlijk ook voor alle overige ploegen, want opleiden en uitrukken gebeurd op dezelfde manier als bij onze vrijwillige collega’s.

Tijdens de coronaperiode zijn wij op creatieve manieren aan de slag gegaan met oefenen, en ontstond het idee om toch eens aan de vaardigheidstoetsen deel te gaan nemen. In sommige gevallen koste het ons wat overtuigingskracht om de collega’s gemotiveerd te krijgen. Veel van hen stonden nog in de wedstrijd dat de wedstrijden niet draaide om praktisch inzicht maar om punten scoren en rechts van de slang lopen. Enkele collega’s hebben naast een beroeps ook een vrijwillige aanstelling. Deze waren natuurlijk wat bekender met de ontwikkelingen in wedstrijdwereld en hebben geholpen de twijfelaars te overtuigen. Immers heeft de wereld van de brandweerwedstrijden inmiddels aardige positieve groei gemaakt waar de vakbekwaamheid voorop staat. Toneel spelen word niet meer gewaardeerd, iets wat natuurlijk een positieve ontwikkeling is.

Als beroepspost hebben we na veel creatief puzzelen toch 2 ploegen bij elkaar weten te brengen. Wij werken met 4 ploegen in 24 u dienst wat het voor ons rooster niet even makkelijk maakt om een dergelijk evenement te plannen. We hebben ons ingeschreven op 2 disciplines, Hoofdklasse en 112. 2 volledige verschillende ploegen in verschillende samenstelling. Voor nu wil ik graag onze ervaring delen mbt de Hoofdklasse.

Voor onze provinciale wedstrijd mochten we ons op 9-4-2022 melden in het bourgondische Den Bosch. De vrijwillige post van de stad had de eer om deze wedstijd te verzorgen. Het incident betrof een waterongeval waarbij 2 boten met elkaar in botsing waren gekomen tijdens het aanmeren. Hierbij was 1 persoon overboord geslagen (inzet reddingsboot), 1 persoon gespiesd aan een stalen pen in het scheepsruim en in de andere boot een keukenbrand met (na uitvragen) vermissing van 1 opvarende.  Voor de OVD was er ook nog een lekkage van een van de vaartuigen ingebracht. Alle lof in deze voor de organiserende post voor de duidelijke en realistische enscenering. Door deze duidelijke enscenering kon er snel en op gepaste manier prioriteiten bepaald worden waar weinig discussie over mogelijk was. Onze praktische en flexibele kijk heeft ons enorm geholpen om de inzet op een juiste wijze  incident meester te maken.

De groei die het ABWC de afgelopen jaren gemaakt heeft in aanbieden van kwaliteit en realiteit is een enorme verrijking voor onze vakbekwaamheid. Ondanks de vakbekwaamheid blijft de drive om te winnen natuurlijk meespelen. Maar toch is de vakbekwaamheid de boventoon gaan voeren binnen de vaardigheidstoetsen. Mooie scenario’s met goed, duidelijke en vooral oprechte feedback waarmee we als brandweer alleen maar mee kunnen groeien.

ABWC, bedankt voor deze mooie ervaring, en volgend jaar zullen we zeker weer van de partij zijn.

IN VAKBEKWAAMHEID LIGT ONZE KRACHT!

Daan van Lieshout

Brandweer Roermond