BasisPrincipes voor Brandbestrijding

Seizoen 2022

Als ABWC ontvangen we regelmatig vragen over de implementatie van de Basisprincipes Brandbestrijding (BPB) in de vaardigheidstoetsen. We zien dat heel veel Veiligheidsregio’s al druk bezig zijn met de implementatie van de BPB. We zien ook dat regio’s hun eigen tempo kiezen bij de implementatie. Daardoor is de ene regio verder dan de andere. Als landelijke organisator van vaardigheidstoetsen ervaren we deze verschillen. Het is de uitdaging van het ABWC om al deze niveaus van kennis en ervaring bij elkaar te laten komen in de vaardigheidstoetsen. Train as you fight dat is het uitgangspunt voor deelnemende teams. Doe de inzet zoals je deze thuis in de praktijk ook zou doen, met de middelen die jouw veiligheidsregio daarvoor ter beschikking heeft gesteld.

Om dit te realiseren ondersteunt het ABWC actief in de bijscholing van onze waarnemers. We sluiten aan bij de initiatieven in de regio’s en vullen daar waar nodig aan met bijscholingen en presentaties op (digitale) bijeenkomsten van waarnemers in het land.

Vanaf seizoen 2023

Zoals jullie weten is het ABWC bezig met het ontwikkelen van de nieuwe klasse Brandbestrijding. Deze klasse vervangt vanaf 2023 de klasse TS-HD. De nieuwe kennis en doctrine van de BPB wordt als uitgangspunt genomen voor de nieuwe klasse Brandbestrijding. Een werkgroep van het ABWC, met vertegenwoordigers uit het hele land, is bezig met de ontwikkeling van de nieuwe klasse. In de loop van 2022 informeren we jullie over de vooruitgang van deze werkgroep. Hou de website dus in de gaten!

Bestuur ABWC