Foto’s landelijke finale klasse 112 in Bedum

P1 Verkeersongeval met beknelling personenauto contra tankwagenEen tankwagen van firma Den Hartog is onderweg naar Friesland-Campina in Bedum maar neemt een verkeerde afslag en komt in het centrum van Bedum terecht.

Op de hoek Schoolstraat-Boterdiep zuidzijde (voor het gemeentehuis) probeert de chauffeur te keren door de tankwagen achteruit het Boterdiep zuidzijde in te draaien.

Op het moment dat de tankwagen achteruit het Boterdiep zuidzijde is ingedraaid komt er een personenauto (auto 1)met 2 inzittendenvanuit de richting Gele Klap aanrijden.

De personenauto kan de tankwagen niet meer ontwijken en botst aan de achterzijde tegen de tankwagen aan, en raakt hierbij een afsluiter. De personen auto met 2 inzittenden komt naast de vrachtwagen tot stilstand. De bestuurder is niet aanspreekbaar en reageert niet op aanspreken. De bijrijder heeft een bloedende hoofdwond en is matig aanspreekbaar.

Van de tankwagen is de leiding/afsluiter aan de achterzijde gaan lekken. (De tankwagen is voor 50 % gevuld met salpeterzuur/zoutzuur met een concentratie van 37%.)

Direct achter de eerste auto komt een 2e personenauto (AUTO 2) aanrijden, de chauffeur schrikt van de tankwagen en geeft een ruk aan het stuur waardoor de auto naar links tussen de boom en de kademuur tot stilstand komt. Een op de kade zittende visser schrikt en raakt te water maar het ter plaatse komen staat hij naast auto 2.   De bestuurder van personenauto 2 is niet gewond maar is in shock.

Toelichting op het scenario:

–    De lekkage uit de tankwagen zal druppelen zijn. Dit zal in te regelen zijn door middel van een afsluiter.

–    De chauffeur heeft een spilback geplaatst.

–    De vloeistof wordt goed in de spilback opgevangen.

–    Bij het plaatsen van de spilback heeft de chauffeur uitlekkende vloeistof over zijn handen gekregen en is bij zijn handschoenen ingelopen.

–    De chauffeur van auto 1 is niet aanspreekbaar.

–    De bijrijder heeft een bloedende hoofdwond en is goed aanspreekbaar.

–    De chauffeur van auto 2 is zichtbaar in shock (bleke en koude, klamme huid snelle hartslag).De natte visser staat naast het slachtoffer en vraagt om hulp.